IPA Cultroute

Beremend Nagyközség Önkormányzata több sikeres pályázatot is megvalósított az elmúlt időszakban. Ezek közül négy határon átnyúló projekt volt, melyek a Magyarország – Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósulhattak meg.

 

REGION2SUSTAIN:

Az eszéki UNIKOM, a Szlavónia és Baranya Regionális Fejlesztési Ügynökség és Beremend Nagyközség Önkormányzata együtt közös pályázatot nyújtott be a Magyarország – Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A pályázat célja, hogy a határ menti régióban kisléptékű közösségi akciót valósítsanak meg, melynek eredményeként fenntarthatóbb fejlődés valósul meg és az érintett területek környezeti minősége javul. A fenti prioritáson belül a pályázó szervezetek a területükön, egy határon átnyúló fenntartható hulladékgazdálkodási stratégiát dolgoznak ki. Ennek egyik első lépéseként komposztálókat helyeznek el a lakosságnál ( magyar oldalon Beremend, Kásád, Kistapolca településeken). A komposztálás népszerűsítésével a lakossági hulladék mennyiségének csökkenését és egy környezet tudatosabb magatartás kialakulását várják.

A közös projekt 2015. szeptember 01.-től 2016. augusztus 31.-ig, összesen 12 hónapig tart. A projekt beruházási és egyéb nem beruházási elemeket egyaránt tartalmaz. A közös projekt teljes összköltsége 267 249 euró, melyből az uniós támogatás 227 161,65 euró.

 

CULTROUTE A HUHR/1101/1.2.3./0021 azonosítószámú IPA projekt keretében Beremend Petlovac járással közösen a térségben épített örökségének bemutatása érdekében tematikus útvonalat jelöl ki. Az alapvető célkitűzés egy olyan tematikus kulturális útvonal kidolgozása, amely elősegíti a fenntartható fejlődésen alapuló turizmusfejlesztést a határ menti régióban. A partnerség egy kulturális túraútvonal létrehozására vállalkozott, a környező települések bevonásával. Az útvonal kapcsolatot teremt már létező túraútvonalak és népszerű célpontok között a határ két oldalán, ezzel is tovább színesítve a kis-régió turisztikai termékkínálatát. A projekt turista pihenő helyek létrehozását foglalja magában, valamint közös PR és marketing tevékenységet a határ két oldalán az új turisztikai termék népszerűsítése érdekében. Ez az útvonal alternatívát kínál a térségbe látogatóknak, akik szeretnék tartalommal megtölteni az itt tartózkodásukat. A magyar oldalon hét települést fűz fel az útvonal: Magyarbóly – Lapáncsa – Beremend – Kásád – Old – Egyházasharaszti – Siklós, míg a horvát oldalon: Petárda (Baransko Petrovo Selo) – Baranyaszentistván (Petlovac) – Lőcs (Luc) – Újbezdán (Novi Bezdan) – Novi Nevesinje – Torjánc (Torjanci). Az útvonalhoz ezeken felül még Zeleno Polje, Sirine és Sudaras is kapcsolódik.

A projekt honlapjának a címe: www.cultroute.hu
X
X
X